Имплантология

Дентална имплантология

Понякога се налага да заменим един или повече извадени зъба с импланти. Специалистът ще прецени дали това е подходящо решение спрямо Вашите нужди, цели и състояние. Имплантът заема мястото на липсващия (изваден или непоникнал) зъб и бива имплантиран в костта, като стои естествено и няма отношение към останалите зъби. Това са водещи предимства, тъй като мостовете и подвижните протези оказват влияние върху останалите елементи от захапката. Имплантите също така не позволяват изтъняване на костта под извадения зъб, което обаче би се появило, ако предпочетете мост или протези.

Имплантологично лечение

1. Обстоен преглед
Започваме с пълен стоматологичен преглед, който може да включва снемане на оклузивен отпечатък и рентгенови снимки. Правим пълен анализ и изграждаме ясна представа за състоянието Ви.

2. План за лечение
Съставяме план за лечение на база на състоянието и предпоставките. Решаваме колко на брой зъбни импланти ще поставим и дали ще има съпътстващи процедури. Събираме информация за общото Ви физическо състояние, наличието на инфекциозни заболявания и лекарствата, които приемате.

3. Подготовка
Санираме устната кухина, т.е. лекуваме всички проблеми, за да създадем оптимална среда за имплантите.

4. Поставяне на импланта
Избираме дали да приложим локална анестезия или седация; ако изберем втория вариант към екипа се включва анестезиолог. Извършваме процедурата и даваме детайлни инструкции на пациента за поведението му с цел бързо възстановяване и предотвратяване на усложнения.

Периодът на интеграция на импланта варира от 3 до 8 месеца и зависи от организма и от това дали е извършена допълнителна манипулация, като например костна аугментация. Подчертаваме, че това не е възстановителен период, а време, през което самият организъм свиква с импланта. След пълната интеграция ще оформим венеца и ще поставим абатмънт, която след време ще послужи за основа на видимата коронка. Накрая вземаме мерки за коронка, изработваме я и я поставяме, с което приключваме цялостната процедура.

Костна аугментация

Няма как да поставим имплант, ако костта под него не е в състояние да го задържи. Ако го направим, рискуваме след известно време тя да не издържи на напрежението, което напълно обезсмисля процедурата. Ако това е Вашият случай, денталният специалист ще препоръча костна аугментация, която има за цел да надгради и укрепи костната тъкан. Аугментацията може да бъде в един или два етапа, като при първия вариант ще я извършим по време на една и съща сесия с поставянето на импланта, а във втория при едно посещение ще се погрижим за челюстта, а при следващото ще имплантираме.

  • Едноетапна – когато се извършва едновременно с поставяне на импланта (при по-малки костни дефекти)
  • Двуетапна – първо се увеличава обема на челюстната кост и на втори етап (след 6-8 месеца) се извършва имплантирането

НАПРАВЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

    Задайте своите въпроси и ние се ангажираме да Ви отговорим бързо и изчерпателно.