Пародонтология

Пародонтология

Парондонтът е комплекс от колагенови влакна, прикрепящи зъбите към костта, кост, прикрепена гингива и маргинална лигавица – зъбодържащ апарат. Бактерите в плаката и зъбният камък са болестоворни и предизвикват зъболявания в различни елементи на пародонта.

Гингивит

Възпалението ограничено само в меките тъкани се нарича гингивит и е напълно обратимо при правилно лечение и правилна поддръжка вкъщи.

Пародонтит

Възпалението, обхващащо не само меките тъкани, но и останалият пародонтален комплекс, се нарича пародонтит и се характеризира със загуба на кост и зъби.

Има редица допълнителни фактори, които допринасят за развитието на тези заболявания.

При определени случаи се налага оперативно лечение при пациенти, които имат сериозна загуба на пародонтална тъкан. Тази фаза зависи от индивидуалното състояние, второстепенните фактори и това колко добре реагира организма на лечението от предходните фази.

Задължително ще започнем с обстоен преглед, за да се запознаем със състоянието Ви и да установим на какъв етап е проблема. Също така, ще Ви препоръчаме специализирани средства за поддържане на оралната хигиена, съобразени с особеностите на случая и ще разясним как да ги използвате. И ще изберем най-правилният подход в опреления клиничен случай. Успехът от лечението зависи много от мотивацията и постоянството на пациента.

Редовното почистване на зъбния камък и полиране на зъбите на всеки 6 месеца, спомага за предотвратяване на появата на гингивит и пародонтит.
Успешното лечение на пародонтита е резултат от колаборацията на зъболекар и пациент.
Пародонтитът (пародонтозата) води до загуба на зъби. Лечението не трябва да се отлага.

НАПРАВЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

    Изпратете ни своите въпроси и ние се ангажираме да отговорим бързо и изчерпателно.